• 0

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Πρόσβαση στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

Η Ανατολική Μακεδονία & Θράκης, αποτελεί ένα σταυροδρόμι στα βόρεια της Ελλάδας, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες και τους περιηγητές από κάθε κατεύθυνση, αλλά και να τους οδηγήσει σε όποιον προορισμό κι αν επιλέξουν.

Οδικώς & Σιδηροδρομικώς

Στην περιοχή φτάνει κανείς μέσω της Εγνατίας Οδού, που διέρχεται από δυτικά και βαίνει προς την ανατολή, καθώς και μέσω των κάθετων αξόνων που συνδέουν τα μέρη αυτά με τις γειτονικές μας χώρες.

Οι οδικοί συνοριακοί σταθμοί Ελλάδας-Βουλγαρίας που βρίσκονται στην περιοχή είναι οι ακόλουθοι: στο νομό Δράμας ο σταθμός Εξοχής του Κάτω Νευροκοπίου (όπου υπάρχει και τελωνείο), στο νομό Ξάνθης ο σταθμός Αγίου Κωνσταντίνου, στο νομό Ροδόπης ο σταθμός Νυμφαίας, καθώς και στο νομό Έβρου, οι σταθμοί Κυπρίνου και Ορμενίου (όπου υπάρχει και το τελωνείο της περιοχής). Οι αντίστοιχοι οδικοί συνοριακοί σταθμοί Ελλάδας-Τουρκίας της περιοχής βρίσκονται στο νομό Έβρου και είναι οι σταθμοί Κήπων και Καστανιών, οι οποίοι διαθέτουν αμφότεροι τελωνεία.

Η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη είναι επίσης συνδεδεμένη με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με κύριες στάσεις τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ κάνουν στάση σε όλες της κύριες πόλεις της, καθώς και σχεδόν σε όλα τα χωριά. Όσον αφορά τους σιδηροδρομικούς συνοριακούς σταθμούς της περιοχής, καθώς και τα αντίστοιχα τελωνεία τους, αυτοί βρίσκονται στο νομό Έβρου. Για τη σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, υπάρχει ο σταθμός και το τελωνείο Δικαίων και για τη σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας, ο σταθμός και το τελωνείο του Πυθίου.

Ακτοπλοΐα

Τα σημαντικότερα λιμάνια βρίσκονται στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη. Από το λιμάνι της Καβάλας μπορεί να ταξιδέψει κανείς για τη Θάσο και για άλλα νησιά του Αιγαίου (Λήμνο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο κ.ά.), ενώ από την Αλεξανδρούπολη, ο προορισμός είναι η Σαμοθράκη.

Κοντά στην πόλη της Καβάλας, βρίσκει κανείς και το λιμάνι της Κεραμωτής, το οποίο επίσης εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση από και προς τη Θάσο καθώς απέχει ελάχιστα από αυτή.

Αεροπορικώς

Tα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης υποδέχονται καθημερινά δεκάδες τοπικές και διεθνείς πτήσεις, εξυπηρετώντας πλήθος επιβατών.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» βρίσκεται στη Χρυσούπολη και εξυπηρετεί τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας «Δημόκριτος» βρίσκεται 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και εξυπηρετεί τους νομούς Ροδόπης και Έβρου.

en_USEnglish
elGreek en_USEnglish